Lumea a fost mereu împărțită în funcție de preferințe, afinități, pasiuni, credință și știință. Mereu vedem discuții contradictorii când vine vorba de fotbal, politică, religie, dar și când aducem în discuție tehnologia. Unii sunt fani AMD, alții preferă procesoarele Intel. Unii sunt fani sistemului de operare Android, alții nu ar da iOS-ul pentru nimic în lume. Emil Călinescu, crator digital pasionat de teatru, filme, cărți, dar și de tehnologie, ne-a povestit experiența sa cu sistemele de operare Android și iOS, iar mai jos aveți această dispută dintr-o altă perspectivă!
Candva demult, acum peste 10 ani, sa tot fie vreo 15 de fapt, in duelul Android vs IoS eu eram clar in prima tabara. Eram un mandru iphone-hater. Stiam toate glumele despre acest duel si ma laudam ca nu-mi voi lua niciodata iPhone. Consideram ca nu am de ce.
Toate bune si frumoase pana cand, la un moment dat, intr-o febrile cautare de tableta, am decis ca ipad-ul este cea mai buna solutie. Ipad mini 4 a fost aleasa mea. Nu as fi pomenit de aceasta alegere daca ea nu ar fi revelatoare pentru mine: dupa 3 zile de butonate tableta mi-am dat seama cat de misto este sistemul de operare.
Nu dupa mult timp, mi-am luat primul iPhone, unul de care am tinut mult timp. Am avut iPhone 6s, iar acum sunt mandrul posesor al unui Iphone 11 MaxPro.
Atentie! Nu am renuntat nici macar un moment, nici macar o secunda, la un telefon Android. Am avut mai multe astfel de telefoane, de fiecare data alt brand: Motorola Defy+, Asus Zenfone 2, Samsung Galaxy S8 si acum una bucata OnePlus Nord. Pe care, apropo, vreau sa-l schimb. Cat de curand.
Nu despre telefoanele mele vreau sa va vorbesc, ci despre ideea in sine, de a avea 2 telefoane. Mai precis, de a avea 2 telefoane cu sisteme diferite de operare.
Unii spun ca atunci cand cumperi aplicatii, este mai simplu, mai rentabil, sa ai acelasi sistem de operare. Cumperi ceva pentru IoS, asa ca poti folosi acel ceva pe toate device-urile. Esti in ecosistemul Apple, de ce ai vrea sa revii la Android? Ori, daca ai inceput cu Android, de ce l-ai parasi?
Si fix aici vin eu cu lauda mea: in duelul Android vs IoS nu tin cu nimeni. Androidul nu este nici inferior, nici superior, sunt pur si simplu egale.
Nu concept argumente de tipul “cum ma car cu 2 telefoane dupa mine?”. Femeile au geanta, deci in ea pot incapea lejer doua telefoane, iar barbatii pot sa-si ia si ei geanta de umar/borseta. Sa nu mai spun ca eu pot tine lejer 2 telefoane intr-un buzunar, respective portofelul si cheile in celalalt. Daca eu pot, de ce n-ar putea si altii?
Acum sa va spun partea interesanta, relevanta, ceva ce nu veti auzi prea des de la bloggerii ori vloggerii de tech: unele aplicatii functioneaza diferit pe IoS si pe Android.
Facebook este cel mai facil exemplu, pentru ca 90% dintre utilizatorii de smartphone au aceasta aplicatie instalata. Am patit in mai multe randuri diverse lucruri:
- Uneori una dintre aplicatii dadea eroare. O foloseam pe cealalta.
- Alteori aveam o functie doar pe o aplicatie, nu si pe cealalta. De exemplu: postarile colorate, care initial erau doar pentru utilizatorii IoS.
- Tot la functii, trebuie sa va spun ceva de data recenta: pe IoS, atunci cand postez DE PE PROFILUL PERSONAL, Facebook ma intreaba daca nu vreau sa postez si pe 3 dintre grupurile pe care sunt. Acest lucru NU se petrece si pe Android, nici macar pe laptop (unde nu folosesc aplicatia, ci intru de pe browser). Aceasta intrebare am primit-o pana acum doar la postarile de pe pagini. Si inca o primesc.
- Tot legat de facebook, administrez 11 pagini si detin 2 conturi (unul secundar, ascuns, util doar ca back-up daca-mi este inchis contul principal). La un moment dat am fost nevoit sa vorbesc de pe ambele conturi. Cele 2 telefoane au devenit atunci o necesitate, nicidecum un moft.
Mai vreti motive pentru a avea doua telefoane cu 2 sisteme diferite de operare? Pai va mai dau:
- Facetime e doar pe telefoanele iPhone. E tare util.
- Pe de alta parte, Google Maps mi se pare mai precis pe Android. Stiu ca pare aceeasi aplicatie, chiar este, dar imi place mai mult pe Android. Eu o folosesc mult pentru a merge pe jos si de fiecare data ea imi estimeaza timpul foarte corect. Cica mi-a invatat mersul.
- Nu in ultimul rand, SwiftKey, care cica e a lui Microsoft, merge infinit mai bine pe Android. Pe IoS mi-a tot dat erori. Ultima eroare era una dubioasa: ea imi scria un cuvant, eu il stergeam, cand dadeam din nou tot pe acelasi mi-l scria. Scriam manual cuvantul si tot nu-i convenea. Chestie patita acum cateva zile (vreo 7 sau 8).
Ca sa intelegeti cum sunt eu: am 2 telefoane cu 2 sisteme diferite de operare si cu 2 retele diferite. Androidul e pe Vodafone, iar IoS-ul este pe Digi. Teoretic, IoS e in dezavantaj, dar sunt destule zone din tara unde am semnal doar pe Digi. Uneori, pentru ca voiam sa folosesc musai androidul, tineam iphone-ul doar ca hotspot. Yeap! Been there, done that!
Nu pot sa inchei fara sa ma intreb de ce este nevoie de un duel al utilizatorilor Android vs IoS. De ce trebuie sa dispretuiesti pe cineva care are Android ori, dimpotriva, pe cineva care are IoS? Sunteti amandoi utilizatori de smartphone, aveti amandoi aproximativ aceleasi aplicatii. Unde este superioritatea vreunuia?
Iar din punctul de vedere al unui cititor de bloguri de tech, mi-ar placea ca atunci cand un astfel de influencer testeaza o aplicatie, oricare ar fi ea, acesta sa o faca pe AMBELE sisteme de operare, MAI ALES daca este o aplicatie platita. Unul ca mine vrea sa stie UNDE RENTEAZA sa o cumpar. Unde renteaza MAI MULT, unde pare ea mai eficienta.
Si apropo de duelul Android vs IoS, trebuie sa va fac in final o destainuire: initial am vrut sa-mi iau telefon cu … Windows. Vorbesc serios: calculasem sa am pe tableta IoS si pe telefoane Android si Windows. Daca acel sistem de operare ar fi supravietuit pana acum, fix asta as fi facut. Iar daca acest articol, Android vs IoS – o alta perspectiva, vi se pare prea putin tehnic si prea poetic, sa stiti ca … NU vi se pare.
Eu sunt Emil Calinescu si NU sunt blogger de tech. Am 11 bloguri, printre care EmilCalinescu.eu (blog personal generalist), LaTeatru.Eu, CinEmil.ro si CitestEmil.ro. Ultimele 3 sunt de nisa, subiectele lor fiind evidente inca din titlu. Folosesc tehnologia, nu ma consider atehnic, dar nici atat de specialist incat sa pot scrie constant despre tehnologie. Sunt insa un cititor al acestor bloguri, asa ca nu sunt complet pe dinafara acestui subiect. Asadar, daca acest articol v-a placut, sa stiti ca meritul este numai si numai al meu. Daca, insa, v-a displacut, de vina este gazda mea de astazi pentru ca l-a acceptat. Sau trebuia sa fie invers?
Voi sunteți fani Android sau iOS?