Inteligența Artificială va avea un impact major asupra industriei de turism, în următorii cinci ani. În următorii, tot mai multe industrumente bazate pe Idenligența Artificială, precum ChatGPT, vor fi folosite în industria de turism. Călătorii vor folosi astfel de instrumente pentru a planifica itinerariile, pentru a face rezervări și pentru a se informa.
Comoditatea, disponibilitatea 24/7 și accesibilitatea de oriunde în lume pe baza unei conexiuni la internet, stau la baza acestei creșteri masive a utilizării tehnologiei de AI.
Sectorul turismului se adaptează deja. Expedia a anunțat în aprilie colaborarea cu ChatGPT pentru a dezvolta diferite instrumente de planificare și rezervare călătorii. În acest fel, oferă recomandări personalizate, precum un asistent virtual, oferind rezultate relevante în căutările de hoteluri și sfaturi despre ce trebuie făcut la destinație.
ChatGPT este folosit în diferite sectoare din turism
Kayak și OpenTable, ambele din Booking Holding, precum și TripAdvisor, GetYourGuide și Klook, au pariat pe ChatGPT. Trip.com l-a integrat în TripGen, care oferă asistență în planificarea în timp real a itinerarului, plus sfaturi de rezervare înainte de călătorie. Vor urma în mod inevitabil mai multe integrări, astfel încât fazele de planificare a călătoriei și de rezervare să fie întrepătrunse perfect cu nolile tehnologii AI. Inteligența artificială generativă, așa cum a indicat Euromonitor, este abia la început de drum, oferind consumatorilor ceea ce Airbnb numește „cel mai bun concierge”.
Însă există și țări care au interzis ChatGPT, cum este Italia, pentru că încă există dubii cu privire la sursele de documentare și modul în care sunt protejate datele utilizatorilor. Plus de asta, specialiștii menționează că ChatGPT ar fi cu doi ani în urmă, fără a avea acces la ultimele informații existente în timp real. Astfel, există riscul unor dezinformări și inegalități asupra utilizatorilor.
Agențiile de turism se vor confrunta cu cele mai complicate efecte ale acestei etape de transformare digitală, dar cu siguranță nu vor dispărea consilierii umani și interacțiunile. Companiile din turism ar putea folosi noile tehnologii bazate pe AI ca formă complementare și într-un amplu proces de automatizare a serviciilor, dar în același timp să păstreze și să dezvolte calitatea serviciilor personalizate și interacțiunile umane.