Acasă Telefoane Mobile Primul apel telefonic de pe un mobil a fost făcut pe 3...

Primul apel telefonic de pe un mobil a fost făcut pe 3 aprilie 1973!

151
0
primul-apel-telefonic-telefon-mobil
FOTO BBC.com / Marty Cooper si primul telefon mobil

Pe 3 aprilie 1973, Marty Cooper stătea la un colț de stradă în New York și a scos o carte de telefon din buzunar. Apoi a băgat un număr într-un dispozitiv mare, de culoare crem, și l-a pus la ureche sub privirile mirate ale trecătorilor. În consecință, primul apel telefonic de pe un mobil a fost făcut în 1973.

Cooper, inginer la Motorola, a sunat la omologul său de la firma rivală Bell Laboratories, pentru a-i spune triumfător că sună de la un „telefon mobil personal, portabil”. „Cred că strângea din dinți”, spune râzând bătrânul de 94 de ani.

Telefoanele mobile de astăzi sunt însă de nerecunoscut în comparație cu modelul dezvoltat de Motorola în acele vremuri. Versiunea comercială a prototipului lui Marty Cooper, Motorola Dynatac 8000X, a fost lansată la 11 ani după primul apel, în 1984. Astăzi ar costa echivalentul a 9.500 de lire sterline (11.700 de dolari), spune Ben Wood, care conduce Muzeul Telefoanelor Mobile. „Practic, a fost doar să formezi numărul și să apelezi”, explică domnul Wood.

Motorola Dynatac 8000X nu avea cameră și nici nu se putea trimite mesaje. Pentru treizeci de minute de convorbire se aștepta 10 ore pentru încărcarea bateriei. Autonomia în standby era de 12 ore. Avea o antenă de 6 inchi (15 cm). De asemenea, cântărea 790 g, aproape de patru ori greutatea unui iPhone 14.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.